неділю, 14 листопада 2021 р.

Що впливає на розвиток інтелекту або чому у старших дітей ІQ вище, ніж у молодших до 18 років?

 

Однією з причин відмінності в інтелекті первістка від його молодших братів, сестер є те, що імунітет матері слабшає з кожними пологами. Досить таки, логічна причина, оскільки життя невблаганно йде вперед і диктує свої закони. Так, проте, до 18 років у старшої дитини інтелект вищий, ніж у молодшої. Пояснення перевершили всі мої очікування. Так це просто. Виявляється, причиною цього є те, що найстарша дитина піклується про молодших, хоча це для всіх не є секретом. І як же ця турбота про молодших допомагає йому розвинути свій інтелект і до 18 років мати його вище, ніж у тих, про кого він дбав?

Одне з визначень інтелекту професора Стіва Хокінга є те, що інтелект це – здатність адаптуватися до змін. А щоб бути більш точним, це звучить так: Інтелект (від лат. Intellectus - розуміння, пізнання) - загальні здібності до пізнання, розуміння та вирішення проблем. Поняття інтелект поєднує всі пізнавальні здібності індивіда: відчуття, сприйняття, пам'ять, уявлення, мислення, уяву.

Отже, наш первісток, в момент народження, отримав певний набір задатків, які він у процесі свого становлення, починає розвивати. В нього формується своє сприйняття світу, свої відчуття, розвивається уява, мова, пам'ять, воля тощо. Також дитина формує свої навички виживання у цьому світі та навчається адаптуватися до життя. Тобто, як поводитися в тій чи іншій ситуації. Ну, наприклад, як поводитися, якщо йому щось потрібно. Що йому робити, коли батьки лаються або він потребує їжі чи пиття. Коли йому потрібно задовольняти свої потреби та як він може це зробити. Сам, або за допомогою когось із батьків тощо. Те, що до 5 років дитина ще й формує свій життєвий сценарій, але зараз не про це.

Виходячи з того, що дитина розвиває свої здібності, а ми знаємо, що краще це закріплюється в тренуваннях і в повторенні вивченого, а інтелект - це здатність адаптуватися до змін, то слідує наступне. Щоб закріпити свої отримані знання та вміння, старший може це зробити тоді, коли доглядає і піклується про молодших. Коли він із ними грає, коли розповідає їм сімейні правила, вчить з ними уроки, дивиться мульфільми, малює, творить, дбає, несе відповідальність тощо.  Ось, чому, у старшого інтелект стає вищим, при тому, що молодші, за рахунок цього отримують менше батьківської уваги та виховання. Ось і тренує первісток свої навички та готовність до дорослого життя. І до 18 років, він встигає все засвоїти і привнести в своє життя навички дорослої і усвідомленої людини, чого не скажеш про молодших, тому що більшу частину за них роблять старші або батьки, виявляючи свою гіперопіку.

Чи вийшло в мене донести знання про відмінності в інтелекті між дітьми до вашого відома, або якщо чогось не вистачило, повідомте про це мені особисто. Буду дуже вдячна і з радістю відповім на ваші запитання

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Правила виховання дітей від А. Менегетті Кожна сім'я має свої принади, якщо не забувати, що перед дітьми стоять батьки. Хотілося б ...